Internetconsultatie over boeten in de sociale zekerheid
Internetconsultatie over boeten in de sociale zekerheid
Gegevens
- Nummer
- 2025/44
- Publicatiedatum
- 30 april 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
De boetes die staan op het niet vervullen van de zogeheten inlichtingenplicht voor uitkeringsgerechtigden worden aangepast. Dit staat in een wijzigingsbesluit dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) sinds vorige week heeft opengesteld voor internetconsultatie.
Iemand die een uitkering ontvangt heeft inlichtingenplicht. Dat betekent dat personen wijzigingen in hun situatie moeten doorgeven die mogelijk van belang zijn voor het recht op de uitkering. Bijvoorbeeld als iemand met een bijstandsuitkering weer (gedeeltelijk) gaat werken, een erfenis krijgt of gaat samenwonen.
Realistische boetes
Mensen die wijzigingen niet goed doorgeven en hierdoor ten onrechte teveel geld ontvangen, moeten dit terugbetalen en kunnen daarnaast een boete krijgen. Minister Van Hijum vindt de bedragen op dit moment onrealistisch hoog voor mensen met een uitkering. Ook komt het in de praktijk vaak voor dat de opgelegde boetes niet worden geïnd. In de internetconsultatie over de aanpassing van het Boetebesluit in de sociale zekerheid staat daarom onder meer dat deze boetes verlaagd worden. Dit zodat de boetes realistischer en redelijker worden.
In het nieuwe Boetebesluit wordt het boetebedrag bepaald door twee vaste percentages; een lager percentage voor de normale overtredingen en een hoger percentage voor de strafverzwarende overtredingen. Bij de normale categorie wordt een percentage van 5 procent van het benadelingsbedrag gehanteerd, bij de verzwaarde categorie is dat 15 procent.
Ook staat in de internetconsultatie dat opgelegde boetes binnen een ‘redelijke termijn’ betaald moeten kunnen worden. Boetes voor overtredingen moeten binnen 12 maanden betaald kunnen worden, boetes voor ernstige overtredingen binnen 24 maanden. Als het duidelijk wordt dat iemand de op te leggen boete niet binnen deze termijn kan betalen, wordt het bedrag verlaagd.
Overgangsrecht en beoogde inwerkingtreding
Dit voorgenomen Boetebesluit treedt gelijktijdig in werking met de Wet handhaving sociale zekerheid. De beoogde datum voor inwerkingtreding is 1 juli 2026 of 1 januari 2027. Bij de inwerkingtreding gaat het voorstel in beginsel gelden voor alle beslissingen die vanaf dat moment genomen worden. Het voorstel heeft dus geen invloed op reeds genomen handhavingsbeslissingen, daarop blijft het recht van toepassing zoals dat gold voor inwerkingtreding van de wijziging van het besluit. Reageren op de aanpassing van het Boetebesluit kan tot en met 23 mei 2025.
Maatregelenbesluit
Naast een aanpassing van het Boetebesluit is ook een aanpassing van het Maatregelenbesluit opengesteld voor internetconsultatie. Hierbij gaat het om twee beperkte wetstechnische wijzigingen. Reageren op de aanpassing van het Maatregelenbesluit kan eveneens tot en met 23 mei 2025.
Bron: Nieuwsbericht Ministerie van SZW, 25 april 2025 en internetconsultatie.nl