Intrekking wetsvoorstel RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen

Intrekking wetsvoorstel RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen

Gegevens

Nummer
2023/88
Publicatiedatum
31 mei 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Minister Van Gennip (SZW) heeft het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Ziektewet ingetrokken (35589).

Het wetsvoorstel regelde dat de RIV-toets een geheel arbeidskundige toets zou worden, waarbij de verzekeringsarts bij het UWV geen rol meer zou spelen. Bij de RIV-toets wordt beoordeeld of de werkgever en de werknemer voldoende de re-integratie inspanningen hebben verricht. Wetsvoorstel 35589 maakte het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemers leidend bij de RIV-toets door het UWV. Daarmee zouden loonsancties op basis van medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts, niet meer mogelijk zijn. Het wetsvoorstel bood werkgevers meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers.

De minister wil het knelpunt van de onzekerheid van werkgevers met loonsancties gerelateerd aan het medisch advies van de bedrijfsarts pas aanpakken na ommekomst van het advies van de onafhankelijke commissie Toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS), verwacht in het eerste kwartaal 2024.

Bron: Rijksoverheid.nl, 30 mei 2023