Kamervragen over aanpassing beslagvrije voet

Kamervragen over aanpassing beslagvrije voet

Gegevens

Nummer
2023/24
Publicatiedatum
25 januari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

De minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen heeft in antwoord op Kamervragen laten weten dat de aanpassing van de beslagvrije voet aan de verhoging van het minimumloon niet voor iedereen per 1 januari 2023 is gerealiseerd. Dit heeft te maken met het feit dat deurwaarders de beslagvrije voet minimaal een keer per jaar herberekenen, nadat de beslagvrije voet is vastgesteld. Daarvoor zijn geen vaste momenten vastgesteld. In veel gevallen gebeurt dit pas later in 2023.

De uitvoerende partij is verplicht om de beslagvrije voet opnieuw te berekenen wanneer een met redenen omkleed verzoek wordt gedaan, bijvoorbeeld vanwege een wijziging van inkomsten. Een burger kan hier zelf om verzoeken. Het ministerie zet met urgentie stappen om te bewerkstelligen dat ook mensen met beslag op periodieke inkomsten de gevolgen van de stijging van het wettelijk minimumloon snel merken in hun portemonnee.

Bij mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, beweegt de beslagvrije voet automatisch mee met wijzigingen van de bijstandsnorm.

Bron: Ministerie van SZW 24 januari 2023