Home

Menselijke maat voorop bij bijstandsverlening

Menselijke maat voorop bij bijstandsverlening

Gegevens

Nummer
2022/65
Publicatiedatum
22 juni 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft deze week haar beleidsplan over de Participatiewet gepubliceerd. Met haar plannen zet ze de eerste stap op weg naar een wet met een menselijker maat.

Binnen redelijkheid giften mogen ontvangen. Naast de uitkering voor een langere periode wat bijverdienen als opstap naar werk. Aanspraak maken op een budget om schommelende inkomsten per maand aan te vullen. Gegevensuitwisseling vergemakkelijken zodat mensen niet telkens hun gegevens opnieuw moeten delen. Het zijn enkele voorstellen die minister Schouten doet in haar beleidsplan. Aanleiding is de huidige Participatiewet, met als doel om mee te doen in de samenleving en waar mogelijk op de arbeidsmarkt, die door de jaren heen uit balans is geraakt.

Schouten is met een ander mensbeeld naar de wet gaan kijken. Met in de hand een uitgebreide analyse van de wet die het afgelopen jaar is uitgevoerd in samenwerking met vakbonden, werkgevers, gemeenten en bijstandsgerechtigden zelf. Uit het rapport blijkt dat zowel professionals als bijstandsgerechtigden de wet soms hard vinden uitpakken. Te strikte regels kunnen het leven van iemand in de bijstand behoorlijk ingewikkeld maken.

Schouten wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de toekomst van de Participatiewet zoals ze die schetst in een onlangs verschenen kamerbrief.

Bron: Ministerie van SZW, 21 juni 2022