Home

Meest gestelde vragen over zoeken

Ik vind niet wat ik zoek
De zoekfunctionaliteit in het nieuwe NDSZ werkt wezenlijk anders dan het oude NDSZ. Het nieuwe NDSZ maakt gebruik van een slimme functionaliteit waarmee we op basis van data de relevantie steeds verder zullen verbeteren. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met NDSZ support door te mailen naar supportndsz@sdu.nl of te bellen naar 070-3780014 (tussen 8:30 en 17:00 uur).

Ik wil zoeken binnen de pagina, kan dat?
Op bepaalde pagina's met veel tekst kan dat. Als je in een commentaar, wet of artikel zit, kun je met behulp van de zoekbalk zoeken op trefwoorden. In de suggesties die verschijnen is de bovenste optie ‘resultaten binnen de pagina’. Als je hierop klikt, zie je het aantal treffers binnen het geopende document. De treffers worden gemarkeerd en met behulp van de pijltjes kun je makkelijk door de zoekresultaten navigeren.

Ik zie geen optie ‘Uitgebreid zoeken’
In plaats van uitgebreid zoeken, waarbij je op voorhand allerlei filters kunt instellen, bieden we nu tabs om de resultaten te specifiëren, relevante filters per tab, diverse sorteringsmogelijkheden en zoeken in expert modus.

Wat is zoeken in expert modus?
De zoekfunctionaliteit in NDSZ biedt een expert modus. Je kunt bijvoorbeeld een aantal woorden zoeken tussen aanhalingstekens om deze begrippen exact in de volgorde te vinden.

Ook kun je booleaanse operatoren gebruiken om meer controle te hebben over waar de zoekmachine op zoekt. De volgende operatoren zijn er tot je beschikking:

De AND of + relatie wordt standaard al gebruikt bij het zoeken op meerdere woorden.

“ “ voor het zoeken naar de exacte volgorde bijv. “recht op ziekengeld”

- voor de NOT relatie, zoek documenten waar een begrip in voorkomt maar niet een ander begrip. Tip: het minteken dien je aan het uit te sluiten woord vast te tikken. Bijv. corona -covid

| voor de OF relatie, zoek documenten waar één of meerdere begrippen in voorkomen. Bijv. corona | covid

* voor het zoeken met een wildcard, bijv. ziekte*, om te zoeken naar woorden die beginnen met ziekte.

() voor het combineren van meerdere operatoren, bijv. (corona | covid) uitkering. Je vindt dan documenten die óf corona, óf covid bevatten én uitkering.

auteur: voor het zoeken naar een auteur. Type de naam van de auteur hierachter, bijv. auteur:Wit. Je vindt dan alleen documenten van Arie Wit. Deze kun je combineren met andere zoektermen en operatoren. Tip: gebruik geen spatie tussen auteur: en de naam van de auteur.

 

Staat je vraag hier niet tussen?
Heb je meer vragen over het zoeken in NDSZ? Neem dan contact op met NDSZ support door te mailen naar supportndsz@sdu.nl of te bellen naar 070-3780014 (tussen 8:30 en 17:00 uur). Onze collega zal je dan verder helpen.